erasmus.admin | erasmus-fields https://www.erasmus-fields.eu erasmus-fields Fri, 02 Feb 2024 14:45:59 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.4 https://www.erasmus-fields.eu/wp-content/uploads/2020/06/cropped-Fields-logo-1-32x32.jpg erasmus.admin | erasmus-fields https://www.erasmus-fields.eu 32 32 De 3e FIELDS nieuwsbrief is uit! https://www.erasmus-fields.eu/nl/2023/05/17/de-3e-fields-nieuwsbrief-is-uit/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-3e-fields-nieuwsbrief-is-uit Wed, 17 May 2023 16:18:56 +0000 https://www.erasmus-fields.eu/?p=2878 De 3e FIELDS-nieuwsbrief is uit, focus op het opbouwen van beroepsprofielen voor toekomstige Agrifood-vaardigheden; Europese vaardigheden, competenties en beroepen (ESCO).

@EUErasmusPlus

Lees, download en deel het

English version

 

 

]]>
Tweede wetenschappelijk artikel https://www.erasmus-fields.eu/nl/2023/02/28/tweede-wetenschappelijk-artikel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tweede-wetenschappelijk-artikel Tue, 28 Feb 2023 18:23:37 +0000 https://www.erasmus-fields.eu/?p=2685
Ons nieuwste artikel over “Behoefte aan vaardigheden voor duurzame agro-voedings- en bosbouwsectoren” is uit en maakt deel uit van de speciale uitgave van het tijdschrift Sustainability over “Sustainable Food System in the European Union”.

Het is het resultaat van een online-enquête om de vaardigheidsbehoeften van huidige en toekomstige professionals in de agrovoedings- en bosbouwsector te beoordelen,
vanuit het perspectief van verschillende Europese belanghebbenden. Deze paper werd geleid door ISEKI-Food Association onder het FIELDS PROJECT – ERASMUS+.
We hopen dat je ervan geniet!

https://www.mdpi.com/2071-1050/15/5/4115

 

]]>
Eerste wetenschappelijke paper online https://www.erasmus-fields.eu/nl/2023/02/28/eerste-wetenschappelijke-paper-online/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=eerste-wetenschappelijke-paper-online Tue, 28 Feb 2023 17:31:31 +0000 https://www.erasmus-fields.eu/?p=2645 ]]> 2e Nieuwsbrief is binnen! https://www.erasmus-fields.eu/nl/2022/06/06/2e-nieuwsbrief-is-binnen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=2e-nieuwsbrief-is-binnen Mon, 06 Jun 2022 12:23:40 +0000 https://www.erasmus-fields.eu/?p=2409
De 2e FIELDS-nieuwsbrief is binnen!
Deze kwestie is gericht op deelname van FIELDS aan forums en vergaderingen, waarmee we onze toewijding aan het pact voor vaardigheden benadrukken.
]]>
Digitalisering https://www.erasmus-fields.eu/nl/2021/05/31/digitalisering/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=digitalisering https://www.erasmus-fields.eu/nl/2021/05/31/digitalisering/#respond Mon, 31 May 2021 15:31:24 +0000 https://www.erasmus-fields.eu/?p=623

Elektronica, automatiseringstechnologie en de aansluiting van machines op het internet hebben de mogelijkheden in de landbouwproductie enorm veranderd.

De digitalisering van de economie is het neveneffect van de automatisering van seriële operaties in de landbouw en de introductie van beheers- en controlesystemen om productieprocessen te reguleren op basis van moderne technologieën. Historisch gezien zijn beide aspecten constante metgezellen van de landbouw, die gedurende minstens twee decennia sterk zijn aangedreven door de groei van landbouwbedrijven.

De kwaliteit van bedrijfsplanning en analyse is afhankelijk van de beschikbaarheid van hoogwaardige informatie. Een bedrijfsmanagement- en informatiesysteem (FMIS) kan deze informatie verschaffen door centrale verzameling en opslag van gegevens uit een grote verscheidenheid aan gebieden mogelijk te maken en deze te koppelen en te verwerken tot informatie die relevant is voor de uitvoering van de activiteiten op een boerderij. De gegevens die in een FMIS worden verzameld, kunnen zowel intern (interne en externe handel) als extern zijn, waarbij deze laatste de hele waardeketen kan omvatten, zowel horizontaal (tussen bedrijven in dezelfde schakel) als verticaal (stroomopwaarts en stroomafwaarts in de keten). In deze context worden de termen “Big Data” en “Agriculture 4.0” heel vaak gebruikt. Big data beschrijft data die primair wordt gekenmerkt door de drie dimensies volume (datavolume), snelheid (snelheid waarmee de datavolumes worden gegenereerd en overgedragen) en variëteit (bandbreedte van de datatypes). Als technologieën als precisielandbouw en teledetectie (remote sensing) op dataniveau met elkaar worden verbonden, is er sprake van Agriculture 4.0. Een FMIS gebaseerd op Agriculture 4.0 is een uitgebreide ondersteunende functie voor het nemen van zakelijke managementbeslissingen.

Momenteel is er al een breed scala aan gegevens uit verschillende systemen beschikbaar voor landbouwactiviteiten (bijv. precisielandbouw, veeteelt, meteorologische gegevens, normatieve gegevens voor bedrijfsplanning, huidige input- en verkoopprijzen, enz.). Enerzijds zijn er technische problemen met betrekking tot datakoppeling (gebrek aan homogene interfaces) en analyse (veel data, maar weinig informatie) en anderzijds problemen met de organisatorische opzet van de data-uitwisseling en data-soevereiniteit en veiligheid. Mogelijke toekomstscenario’s zijn gerelateerd and het laatste punt, waarbij gesloten oplossingen van grote bedrijven, staan tegenover open systemen die een eenvoudige en vrije toegang tot informatie en uitwisseling mogelijk maken (trefwoord: Open Data). Daarnaast is een goede telecommunicatiestructuur (breedbandinternet) een basisvereiste voor FMIS in het kader van Landbouw 4.0. Daarom is er behoefte aan gecentraliseerde oplossingen die enerzijds integratieve informatieverwerking en informatie-uitwisseling mogelijk maken en tegelijkertijd een gelijk speelveld bieden met betrekking tot het creëren van data-eigendom.

]]>
https://www.erasmus-fields.eu/nl/2021/05/31/digitalisering/feed/ 0
Bio-economie https://www.erasmus-fields.eu/nl/2021/05/31/bio-economie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bio-economie https://www.erasmus-fields.eu/nl/2021/05/31/bio-economie/#respond Mon, 31 May 2021 15:29:53 +0000 https://www.erasmus-fields.eu/?p=634

‘’Bio-economie kan worden gedefinieerd als die delen van de economie die hernieuwbare biologische hulpbronnen uit land en zee gebruiken – zoals gewassen, bossen, vissen, dieren en micro-organismen – om voedsel, materialen en energie te produceren’’ (EC 2020). In de toekomst zal bio-economie naar verwachting het huidige op fossiele brandstoffen gebaseerde economische systeem transformeren in een duurzamer systeem dat rekening houdt met verschillende dimensies, zoals voedselzekerheid, schaarste van hulpbronnen en klimaatverandering. De wereld zal worden geconfronteerd met een toenemende vraag naar voedsel en energie vanwege een steeds groter wordende bevolking. Daarom moeten technologieën die efficiënt zijn voor de productie van hernieuwbare energie en gebruik van hulpbronnen worden versterkt om de productiviteit in de landbouw, bosbouw en aquacultuur te verhogen. Tegelijkertijd moet dit proces plaatsvinden binnen de planetaire grenzen en zonder onze ecosystemen en biodiversiteit in gevaar te brengen. Bio-economie in de landbouw betekent ook een verhoging van de productiviteit terwijl de verliezen bij de productie, opslag, transport en verwerking van levensmiddelen worden verminderd

Bio-economie heeft tot doel de voedselzekerheid en het innovatieve gebruik van hulpbronnen in een concurrerende samenleving te waarborgen, op een manier die vriendelijk is voor de natuurlijke omgeving.

]]>
https://www.erasmus-fields.eu/nl/2021/05/31/bio-economie/feed/ 0
Duurzaamheid https://www.erasmus-fields.eu/nl/2021/05/06/duurzaamheid/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=duurzaamheid https://www.erasmus-fields.eu/nl/2021/05/06/duurzaamheid/#respond Thu, 06 May 2021 16:20:46 +0000 https://www.erasmus-fields.eu/?p=617

Duurzame landbouw is een globaal, dynamisch proces dat zich afspeelt in drie dimensies (economisch, ecologisch en sociaal) en op vijf niveaus (veld, boerderij, lokale gemeenschap, nationaal en internationaal).

De term duurzame landbouw is ontwikkeld op basis van het Brundtland-rapport dat in 1987 werd gepubliceerd en is gebaseerd op het bredere paradigma van duurzame ontwikkeling: “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voldoet aan de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen” . In de literatuur zijn meer dan 70 betekenissen van duurzame landbouw te vinden. Ze weerspiegelen verschillende prioriteiten, diverse doelen en specifieke waarden voor specifieke belanghebbenden.

Daarom zijn er veel beschrijvingen van duurzame landbouw vanwege een groot verschil in de wijze hoe duurzaamheid in de landbouw of agrarische duurzaamheid wordt getypeerd en hoe deze wordt gevolgd in het besluitvormingsproces. In de wetenschappelijke literatuur wordt duurzame landbouw vaak gekoppeld aan een ‘alternatief’ landbouwconcept, zoals ecologisch, milieugevoelig, biodynamisch, gemeenschaps-, extensief, vers-boerderij, vrij fokken, lage inputs, biologisch, regeneratief, permacultuur, verstandig gebruik, enzovoort.

Duurzaamheid in landbouwsystemen omvat concepten van zowel veerkracht (het vermogen van systemen om schokken en spanningen op te vangen) als persistentie (het vermogen van systemen om gedurende lange perioden te blijven bestaan), en omvat veel, bredere, economische, sociale en ecologische doelstellingen.

]]>
https://www.erasmus-fields.eu/nl/2021/05/06/duurzaamheid/feed/ 0